Sukkerbrødstemaet fortsætter her på bloggen, for det er i sandhed en kage med muligheder. Dagens kage, silviakaka, er særligt dejlig.
Silviakaka er populær i Sverige, og med god grund. Selve kagen en temmelig flad sukkerbrødsbund, helt uden uden smør, og med kogende vand i stedet for mælk. Det giver en meget luftig kage med en blød og sej krumme. På toppen smøres en cremet glasur med både smør og æggeblommer og kokosdrys. Glasuren kan være en lille smule kringlet, for den skal koges, men frygt ej. Det er ikke sværere end at koge en kagecreme, og resultatet er det hele værd.
Jeg bager kagen i min rouladeform, en lav bradepande på 35×25 cm. Du kan godt bruge en form, der er en smule mindre, men ikke for meget – kagen skal kun være omkring 2 cm høj når den er færdigbagt. Et bradepandesæt med en bradepande i den korrekte størrelse, plus en, der er mindre, kan købes i Kvickly eller Føtex for lige omkring 100 kr. En vældig praktisk ting at have i arsenalet af bageforme, så jeg kan anbefale at man anskaffer sig sådan et sæt.
Bruger man pasteuriserede æggeblommer, så skal jeg blot advare om at Danæg, i deres evindelige visdom, har valgt at de små bægre nu kun indeholder 1,5 æggeblomme. Gå i Netto eller Rema i stedet, der kan man stadig få bægre med to styks. Så længe det da varer. Eller brug friske æggeblommer og bag sølvkage med hviderne bagefter.
Og nu, opskrift:
Silviakaka
Mængde: En bradepande på 35×25 cm
Bagetid: ca 15 minutter v. 175 grader almindelig ovn
Kage:
4 æg
225 gram sukker
180 gram hvedemel
1,5 tsk bagepulver
1 dl kogende vand
2 tsk vaniljesukker
1/4 tsk fint salt
Start med at tænde ovnen på 175 grader. Smør bradepanden og læg bagepapir i bunden. Sigt mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen og sæt til side.
Kom æg og sukker i en stor røreskål og tænd for elkedlen, så vandet kan koge mens du pisker æg. Så pisk æggene, til de er meget lyse og meget luftige og sporene fra piskerisene forbliver synlige et par sekunder.
Snup et stort piskeris og vend en tredjedel af melet i dejen med forsigtige bevægelser, så du ikke slår luften ud. Hæld halvdelen af det nykogte vand i og vend forsigtigt rundt igen. Fortsæt med en tredjedel af melet og det sidste vand og til slut det sidste mel. Vend rundt med en dejskraber, så du er sikker på at alt er blandet sammen.
Skrab dejen op i bradepanden og bred den forsigtigt ud. Bag midt i ovnen i 10-15 minutter, til den er lys gylden og føles fast, når du trykker på midten. Mens kagen bager, bredes et viskestykke ud på køkkenbordet og et stort stykke bagepapir lægges ovenpå. Det skal være stort nok til at kagen kan vendes ud på det. Drys bagepapiret med et par teskefulde sukker.
Tag så kagen ud af ovnen og lad den stå i formen en ti minutters tid. Løsn den fra formens sider og vend den ud på det sukkerdryssede papir. Træk forsigtigt bagepapiret af kagens bund og dæk med et viskestykke. Lad kagen køle helt af og kom den så tilbage i formen.
Du kan selvfølgelig også lade kagen køle af på en bagerist, men den har for vane at blive meget klistret under afkøling og hænge grusomt fast i risten, så jeg vil ikke anbefale det.
Mens kagen køler af, koges glasuren:
Glasur:
150 gram smør
150 gram flormelis
2 æggeblommer
1 tsk vaniljesukker
ca 1 dl kokosmel
Put de to æggeblommer i en lille skål eller kop og sæt til side. Plop smørret i en kasserolle og smelt det ved middel varme. Lad det stå, til det begynder at småboble. Skru så en anelse ned for varmen og kom flormelis kommes i. Rør rundt med et piskeris (ikke piske, bare røre) til det hele samler sig til en lysegul, ensartet masse. Det kan godt tage et minuts tid eller to, bare bliv ved med at røre rundt.
Tag gryden af varmen. Rør to spiseskefulde af den varme smørblanding i æggeblommerne for at temperere dem. Skrab så æggeblommerne ned i gryden og rør grundigt rundt. Sæt gryden tilbage på blusset og varm op under konstant omrøring til det lige akkurat begynder at boble, og cremen syder, når du skraber bunden. Hæld straks den færdige glasur op i en skål, og rør vaniljesukkeret i. Lad glasuren dampe af en halv times tid. Den skal være lun og meget tyktflydende.
Fordel så glasuren på kagen og bred den forsigtigt ud med en paletkniv eller en dejskraber. Drys straks med kokosmel og lad kagen stå og slappe af til glasuren har sat sig. Det tager et par timer – sæt evt. kagen i køleskabet.
Og så er der kun tilbage at spise de gode sager. Teknisk set skal kagen opbevares på køl, men skal den spises samme dag, er det ikke nødvendigt. Ellers tages den ud en tyve minutters tid inden den serveres, så den ikke er iskold. Den kan holde sig et par dage på køl.
Silviakaka er fryseegnet, både med og uden glasur.