Kärleksmums/Den Du Ved Nok (chokoladekage med kokosglasur)

Kärleksmums

I dag er det tid til lidt dansk/svensk fusionskøkken. Vi skal nemlig bage den-du-ved-nok, eller kärleksmums, som den hedder på svensk. En flad chokoladekage med kakao-kaffe-kokos-glasur. Grunddejen er den samme i både Danmark og Sverige – sukkerbrød med kakao. Det er glasuren, der adskiller de to kager. I Danmark er vi glade for en tyk og fed glasur med kokos rørt i. Svenskerne bruger en sødere og mindre fed glasur med kokos drysset på toppen i stedet. Begge dele er dejligt, og hvad man vælger, er et spørgsmål om smag.

Sukkerbrødskage med megen kakao kan godt blive en kende tørt at tygge i. Derfor har jeg valgt at bruge lige dele smeltet smør og olie. Olien giver en saftigere krumme og smørret giver god smag. Win-win, som de siger i Skagen. Du kan naturligvis bruge 100% smeltet smør, hvis du foretrækker det. Ren olie vil jeg ikke anbefale, jeg synes det giver en lige lovlig løs krumme.

Har du ikke en bradepande, kan du bruge en 25 cm springform. Det giver en lidt højere kage, så den skal have længere tid i ovnen. Glasuren vil også ligge lidt tykkere på toppen, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Og nu, opskrift:

Den Du Ved Nok

Kärleksmums/Den Du Ved Nok

Mængde: En 30×20 cm bradepande
Bagetid: ca. 20 min v. 175 grader almindelig ovnvarme

Dej:
3 æg
275 gram sukker
175 gram hvedemel
40 gram kakao
1,5 tsk bagepulver
1,5 dl mælk
50 gram smør
50 gram olie
1 tsk vaniljesukker
1/4 tsk fint salt

Glasur 1 (Kärleksmums):
50 gram smør
350 gram flormelis
25 gram kakaopulver
75 ml stærk kaffe
50 gram kokosmel til drys

Glasur 2 (Den Du Ved Nok):
100 gram smør
0,5 dl stærk kaffe
20 gram kakaopulver
200 gram flormelis
100 gram kokosmel

Kage: Start med at tænde ovnen på 175 grader. Smør bradepanden og dæk bunden med bagepapir. Sæt til side.

Sigt mel, kakao, bagepulver, vanilje og salt sammen i en skål og sæt til side. Kom mælk, smør og olie i en lille gryde og varm op til det næsten koger. Tag af varmen og lad det køle lidt af, mens du pisker æggene.

I en stor skål piskes æg og sukker til en lys og luftig æggesnaps. Du kan bruge elmikser eller røremaskine. Det skal være så tykt, at æggesnapsen bliver siddende på piskerisene, når du trækker dem op af skålen. Sporene efter piskerisene skal være synlige et par sekunder. Det tager en 8-10 minutter ved middel hastighed.

Snup så et stort piskeris og vend forsigtigt en tredjedel af melblandingen i æggesnapsen. Brug store, rolige bevægelser, så du ikke slår luften ud af dejen. Stop så snart melet er rørt ud. Tilsæt så halvdelen af den varme mælkeblanding og vend det forsigtigt i dejen. Fortsæt med en tredjedel af melet, resten af mælken og så det sidste af melet. Skift til en stor dejskraber og vend forsigtigt dejen rundt så du er sikker på at den er ensartet.

Hæld straks dejen i bradepanden og bag den midt i ovnen i ca 20 minutter. Den skal være hævet op over det hele og føles let fast når du trykker forsigtigt på toppen af kagen. Et træspyd stukket i midten af kagen skal være ren, når den kommer op. Er der dej på, så giv kagen et par minutter mere.

Tag så kagen ud og lad den stå ti minutter og dampe af. Vend den ud på en rist og fjern bagepapiret. Dæk med et viskestykke og lad kagen køle af til stuetemperatur. Du kan nu enten vende kagen tilbage i bradepanden eller placere den på et fad. Og så er den klar til glasur:

Glasur 1 (Kärleksmums):: Alle ingredienser, på nær kokosmel, smeltes sammen i en gryde ved lav varme. Lad glasuren køle af, til den er tyktflydende, og fordel den så på den afkølede kage. Drys straks med kokosmel.

Glasur 2 (Den Du Ved Nok): Alle ingredienser, på nær kokosmel, smeltes sammen i en gryde ved lav varme. Tag gryden af varmen og rør kokosmel i. Lad glasuren køle af til den er tyktflydende, og fordel den så på den afkølede kage.

Lad kagen stå og sætte sig en halv times tid inden den serveres. Den kan holde et par dage i lufttæt beholder, eller fryses, med eller uden glasur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.