Velkommen til sidste afsnit af Føljetonen om Fudge. Nu kan der vist heller ikke koges mere suppe på den fugde, men inden jeg pakker sukkertermometeret helt væk, vil jeg lige runde af med en opskrift på chokoladefudge. Eller, kakaofudge er det jo. Fudge med kakao.
For en gangs skyld vil jeg fatte mig helt i korthed, og bare sige at jeg har kogt mangen en portion kakaofudge for at nå frem til den rette balance mellem sødme og kakaosmag. Resultatet er, synes jeg, en fudge, der smager dejligt af chokolade, uden at blive alt for vammel. Lav den i dag, spis den i morgen.
Den næste uges til kommer til at handle om det salte julekøkken, og det er måske meget godt, for jeg er ved at løbe tør for sukker.
Og nu, opskrift:
Kakaofudge
Mængde: ca 24 stykker
Ingredienser:
400 gram sukker
1 dl piskefløde
1,5 dl sødmælk
20 gram glucose
30 gram kakaopulver (det til bagning, ikke Nesquick)
1 tsk instant kaffepulver
1/4 tsk fint salt
50 gram smør
(Dette er en kort opskrift uden mange forklaringer. Har du ikke erfaring med at koge fudge, kan du finde en mere udførlig vejledning udi kogning af fudge ved at klikke her.)
Smør en lille firkantet form på ca. 18X18 cm og læg en strimmel bagepapir i. Sæt den til side.
Bland alle ingredienser i en gryde med høje sider. Denne her fudge kan godt lide at boble meget højt op, så jeg vil anbefale en 3,5 liters gryde for at undgå uheld.
Varm grydens indhold op under konstant omrøring. Når det begynder at koge kraftigt, stoppes omrøringen. Et sukkertermometer stikkes i gryden (det må ikke røre grydens bund) og der skrues ned på middel varme. Lad sukkermassen koge langsomt, uden omrøring, til den når 115 grader.
Fjern så gryden fra varmen og lad den stå uberørt til sukkermassen er kølet af til 80 grader.
Snup så en grydeske og begynd at røre i sukkermassen. Rør rundt og rundt og rundt til den begynder at tykne og kun flyder langsomt sammen når grydeskeen trækkes igennem. Skrab så massen op i den klargjorte form, klap den forsigtigt flad med fugtige hænder og lad den køle af et par timer. Når den er kølet helt af, dækkes den til og står natten over.
Næste dag vendes fudgen ud på et skærebræt og bagepapiret fjernes. Dernæst skæres den ud, først i lange baner, og dernæst skæres hver bane i firkanter. Lad stykkerne tørre et kvarters tid og pak dem så ned i en bøtte med bagepapir mellem lagene.
De gode sager opbevares indpakket ved stuetemperatur og spises inden to uger. God fornøjelse!
***
Dette indlæg blev skabt til tonerne af Korpiklaani – Leväluhta. Fordi, awesome.