Peberkageskærekage

Peberkageskærekage

Hvis man synes at det kunne være rart med lidt julekrydret bagværk, men ikke magter flere småkager, så er peberkageskærekage den perfekte løsning. Det er ganske enkelt sukkerbrød med peberkagekrydderier. Det vil sige kanel, ingefær og nellike. Og peber, hvis man er til den slags.

Peberkageskærekagen er vældigt populær i Sverige, hvor de kalder den mjuk pepperkaka, altså blød peberkage. Den bages gerne i en yndig søsterkageform, men jeg valgte at bage kagen i en lille bradepande i stedet. Dels fordi søsterkageformen allerede var optaget, dels fordi jeg lige havde lavet yndig marcipanpynt, og manglede en undskyldning for at bruge det.

Eftersom der er tale om sukkerbrød, er det en let og luftig kage, der nemt kan klemmes ned til eftermiddagskaffen uden at tynge. Den er sød og saftig og med alle de rigtige peberkagesmage. Man kan med fordel bage kagen dagen i forvejen, så smagen kan stå og udvikle sig natten over.

Og nu, opskrift:

Peberkageskærekage

Mængde: En 20×20 cm firkantet bradepande
Bagetid: ca. 30 minutter ved 175 grader alm ovnvarme

Ingredienser:
2 æg, stuetemperatur
100 gram sukker
50 gram brun farin
125 gram hvedemel
1 tsk bagepulver
1/4 tsk natron
1 dl kærnemælk, stuetemperatur
50 gram smeltet smør
1,5 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt nellike
1/8 tsk stødt peber
1/4 tsk fint salt

Start med at tænde ovnen på 175 grader almindelig varme. Smør en 20×20 cm bradepande og læg bagepapir i bunden. Sigt mel, natron, salt og krydderier sammen og sæt til side. Smelt smørret.

Pisk æg, sukker og brun farin til det er lyst og luftigt og meget tykt. Det tager nogle minutter. Vend forsigtigt en tredjedel af melblandingen i æggesnapsen, efterfulgt af halvdelen af kærnemælken, næste tredjedel mel, resten af kærnemælken samt smørret, og så det sidste mel. Rør forsigtigt, så du ikke slår luften ud af dejen. Brug gerne et stort piskeris i starten og skift en dejskraber til sidst.

Skrab dejen op i brødformen og bag midt i ovnen til den er færdig, 25-30 minutter afhængig af ovn og bageform. Kagen skal føles fast, når du trykker forsigtigt på toppen af den. Du kan også stikke et træspyd eller lignende i midten af kagen, der må ikke hænge dej ved.

Tag kagen ud af ovnen og lad den dampe af et par minutter. Vend den så ud på en bagerist og lad den køle helt af. Og så er den klar til spis, gerne med et yndigt lag flormelis sigtet over.

Kagen kan holde sig et par dage ved stuetemperatur – sæt den ej på køl. Den kan også fryses.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.