Ingel jul uden krydrede småkager. Hvad enten det er pebernødder, brunkager, peberkager eller hvad jeg nu ellers lige kan bruge som undskyldning for at linke til mine egne opskrifter, så hører de julen til. Dagens småkage er en lidt anderledes udgave af krydderpladen. Den indeholder nemlig melasse.
Melasse er et restprodukt fra sukkerfremstillingen. Det er kulsort og meget tykt, ligesom glucosesirup. Hvis du har en pakke mørk muscovadosukker i nærheden, kan du stikke en teske i den og få en ide om smagen. En dyb, let røget, lidt lakridsagtig smag. Det er ikke noget vi sådan har væltet os i herhjemme, for vi laver sukker af roer, og roemelasse egner sig kun dårligt til menneskeføde – vi propper det i dyrefoder i stedet, noget enhver hestepige sikkert kan nikke genkendende til.
I 17- og 1800-tallets USA var rørsukkermelasse til gengæld meget udbredt som et billigt alternativ til sukker, takket være koloniseringen og sukkerroeplantagerne. Med andre ord, ikke noget specielt etisk produkt, men for den fattigere del af befolkningen var det en vigtig fødevare. Man smurte melasse på brød og proppede det i bagte bønner og bagværk og hvor man nu ellers kunne stoppe det ind. Nåja, og så lavede man rom af det. Faktisk kickstartede sukkerproduktionen en hel romindustri, til stor glæde for hele den britiske flåde.
I starten af 1900-tallet faldt sukkerpriserne dog så meget, at melasse efterhånden blev erstattet med hvidt sukker. Nu bruges det mest i få, specifikke retter, som f.eks boston baked beans – og i dagens opskrift på bløde peberkager.
Bløde peberkager hedder molasses cookies på engelsk, og de indeholder en solid mængde melassesirup. Det giver en meget aromatisk julesmåkage, der er sprød udenpå og blød indeni, med en dyb krydret peberkagesmag – og ikke alt for meget sødme, så man kan spise mange af dem. Win win.
Melassesirup kan købes i meget velassorterede gourmetsupermarkeder/helsekostforretninger (pas på ikke at købe blackstrap) eller på Matas’ webshop eller i Salling Super, skulle man befinde sig i Århus. Har man mulighed for at handle tysk, så er det noget nemmere at finde, dernede syd for grænsen. Den tyske udgave af Amazon er også en mulighed. At stå i lang kø i pakkeshoppen er vel efterhånden en juletradition på linje med risalamande og nul sne.
Resterende melasse kan bruges til hjemmelavet brun farin. Og nu, opskrift:
Bløde peberkager
Mængde: ca. 30 stk
Bagetid: 10 minutter v. 180 grader
Ingredienser:
175 gram blødt smør
75 gram sukker
75 gram brun farin
75 gram melassesirup
1 æg
275 gram hvedemel
1,5 tsk natron
1,5 tsk ingefær
1 tsk kanel
1/4 tsk nellike
1/4 tsk hvid peber
1/4 tsk fint salt
ca. 1/2 dl sukker til trilning
Start med at ploppe smør, sukker brun farin og melasse i en røreskål. Pisk det en 3 minutters tid, til det er lyst og luftigt. Eller så lyst den slags nu kan blive. Tilsæt ægget og pisk til dejen er ensartet, et minuts tid.
Sigt mel, natron, salt og krydderier sammen og rør det i smørblandingen ad et par omgang. Rør til du har en tung, klistret og fast dej. Kom dejen i en pose eller bøtte og sæt den på køl, mindst et par timer og gerne natten over. Måske endda to nætter over, så krydderierne kan stå og trække.
Når du vil bage småkager, tændes ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme. To bageplader beklædes med bagepapir.
Dejen tages ud af køleskabet og trilles til kugler, der vejer ca 25 gram stykket. Vej et par stykker af og brug dem som reference, det er nemmere end at jeg sidder og forsøger at finde ud af hvilken nød, der har den korrekte størrelse, så jeg kan skrive ting som “tril til valnøddestore kugler, hvis valnødder var mindre end de plejer.”
Tril så hver kugle i sukker og læg dem pænt på en bageplade beklædt med bagepapir. Der skal være 3 damefingres afstand imellem hver, thi de flyder ud under bagningen. Bag småkagerne midt i ovnen i ca 10 minutter, til de er puffet op og er begyndt at krakelere på toppen. Tag så pladen ud og lad kagerne køle af et par minutter, før de forsigtigt flyttes over på en rist til afkøling.
Der er nok til 2 bageplader, så er dit køkken meget varmt, kan du med fordel lægge de resterende dejkugler på et fad og stikke dem i køleskabet imens første hold bager.
Småkagerne kan holde en uges tid i en lufttæt bøtte. De bliver kun bedre af at få lov at stå natten over, inden man begynder at spise af dem. Hvis man kan vente.