Chokoladekage med kokoscreme

Chokoladekage med kokoscreme

Er der noget som en flad chokoladekage med ret meget snask på toppen? Næppe. Og dagens opskrift er på netop sådan et stykke. Chokoladekage med cremet kokosfyld. Den er skamløst inspireret af den evigt populære amerikanske german chocolate cake, en mild og saftig chokoladekage med en kokos-pecan-smørcreme smurt ud over. Dog bruger jeg en lidt anderledes omgang fyld på toppen, thi jeg bryder mig ikke om nøddestykker i bagværk.

Hedder det fyld? Burde man kalde det glasur? Teknisk set er det en æggeblomme-smørcreme, i stil med den, der er på min nøttekake med gul krem. Vi kan vel gøre som nordmændene og kalde det creme.

Selve kagen bages med en mørk chokolade på max 55%. Det er ikke meningen at kagen skal være tung og mørk, så gem den meget kraftige chokolade til brownies eller lignende. Selv bruger jeg Callebaut 811, thi jeg præsterede at købe 10 kg forrige jul, og jeg er stadig ikke nået igennem det hele. Den skal dog købes på nettet, hvilket kan være lidt overgearet hvis man bare mangler 100 gram til en kage.

I stedet kan man gå i supermarket og købe f.eks Mørk Guldbarre eller Rema1000’s egen mørke chokoladeplade. Dem har jeg selv brugt fra tid til anden, og de er ganske glimrende i kage. Cloettas kæmpeplade er også velegnet til denne type kage, men den har jeg ikke smagt. Det vigtigste er, at det er en chokolade, du kan lide.

Kagen egner sig ikke til at blive bagt i en mindre form. Den kollapser meget nemt under sin egen vægt. En 20 cm form er for lille (spørg mig hvordan jeg ved det). Vil du have en højere kage, er det bedre at bage to kager og lægge dem sammen med et lag kokoscreme – husk i så fald at fordoble opskriften på cremen.

Det er også muligt at bage cupcakes af dejen. Fyld kraftige, amerikanske cupcakeforme (købes i Rema eller Brugsen) halvt op og bag dem i ca. 20 minutter. Der bliver ca 14 cupcakes af portionen. Kom en solid skefuld creme på hver cupcake og vupti.

Og nu, opskrift:

Chokoladekage med kokosdims

Mængde: En 22 cm rund kage
Bagetid: ca. 40 minutter ved 175 grader

Kage:
100 gram mørk chokolade, ca 55%
1/2 dl vand
1 tsk pulverkaffe (kan udelades)
100 gram blødt smør
200 gram sukker
2 æg, delt i blomme og hvide
125 gram hvedemel
1 tsk natron
100 ml kærnemælk
1/8 tsk fint salt
1 tsk vaniljesukker

Start med at tænde ovnen på 175 grader almindelig varme. Smør en rund bageform på 22 cm og læg en cirkel bagepapir i bunden. Sæt til side.

Hak chokolade fint og kom den i en lille gryde sammen med vand og pulverkaffe. Smelt ved lav varme under omrøring. Det skal ikke koge eller noget, bare lige blive varmt nok til at chokoladen smelter og det hele bliver en ensartet masse. Sæt til side, så det kan køle lidt af.

I en stor røreskål piskes smør og sukker et par minutters tid, til det bliver lyst til cremet. Æggeblommerne piskes i. Mel, natron, vanilejsukker og salt sigtes sammen og røres i dejen skiftevis med kærnemælken. Undlad at piske dejen, når melet kommes i, men rør blot rundt med en dejskraber eller et stort piskeris.

Pisk æggehviderne til stift skum. Rør ca 1/3 i dejen, og dernæst resten. Vend forsigtigt rundt med en dejskraber til der ikke længere er synlige spor af hviderne.

Skrab dejen op i den klargjorte bageform og bred den ud med dejskraberen så den er nogenlunde jævnt fordelt. Bag midt i ovnen i ca. 40 minutter. Stik i dejen med et lille træspyd eller en kniv. Hænger der dej ved, skal kagen have lidt længere. Pas på ikke at overbage kagen, så bliver den tør.

Når kagen er færdig, tages den ud af ovnen og får lov at dampe af i formen et kvarters tid, før den vendes ud på en bagerist. Den er lidt porøs, når den er varm, så vær forsigtig med den.

Mens kagen køler af, koges cremen:

Kokoscreme:
125 gram sukker
100 gram piskefløde
2 æggeblommer
75 gram smør
100 gram kokosmel
1/8 tsk fint salt
1 tsk vaniljesukker

Rør æggeblommer og sukker godt sammen i en lille gryde. Rør piskefløden i og tilsæt smørret i små bidder. Varm cremen op ved jævn varme under konstant omrøring – det er nemmest med et piskeris. Når den begynder at boble skrues der lidt ned for varmen, og cremen får lov at simre under omrøring et par minutters tid.

Den varme creme hældes op i en skål, og der tilsættes kokosmel, salt og vaniljesukker. Den er ret flydende, men den vil tykne til smørbar konsistens, når den køler af. Så lad den stå på køkkenbordet til den er stuetemperatur. Bred den så forsigtigt ud på toppen af den afkølede chokoladekage. Lad kagen stå en times tid til cremen er helt kold, og så er der serveret.

Kagen opbevares tildækket på køkkenbordet, hvor den kan holde sig til næste dag. Den kan også fryses ned så snart den er kold. Undlad at opbevare den i køleskabet – så bliver den tør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.