Rødbedechutney med ingefær

Rødbedechutney

(Denne opskrift var oprindeligt med rødbeder i tern. Det skulle dog hurtigt vise sig at være en skidt ide, for rødbederne i supermarkederne har det med at være store og grove og træede. Jeg kan i alt fald næsten aldrig finde andet. Og så duer tern ikke – de bliver simpelthen ikke ordentligt møre. Derfor har jeg skriblet opskriften om, så den er med revne rødbeder i stedet. Måske tager jeg også et nyt billede en dag!)

Går du også og tænker at bare dine syltede rødbeder dog var sødere og surere og mere klistrede og måske endda også lidt spicy? Så er rødbedecutney sagen. Rødbedechutney består af revne, rå rødbeder, skalotteløg, æble, salt og lidt krydderier, der koges ind til en tyk masse med sukker og eddike. Efter kogning høvles en bunke friskreven ingefær i møjet, og så har man en skønherlig masse til saltet og røget kød, frikadeller, flæskesteg, leverpostej og så videre – alle steder, hvor man kunne finde på at bruge syltede rødbeder. Med andre ord, perfekt til julefrokosten og de vidunderlige dage, hvor køleskabet flyder over af flæskerester.

Og så er det en glimrende måde, at lade som om man spiser grøntsager i julen.

Stadset er nemt at lave, men det tager noget tid, og sviner helt forfærdeligt. Jeg river altid rødbederne på min foodprocessor, men ejer man ikke en sådan, så skal de rives på et rivejern. Brug handsker eller få røde fingre. Chutneyen smager dejligt allerede næste dag, men vinder meget på at få lov og trække en uges tid i køleskabet. Hvis man altså har lyst til at vente.

Jeg har holdt den rimelig enkel hvad krydderier angår. Ingefær har hovedrollen, men du kan udskifte den med friskreven peberrod. Derudover nogle laurbærblade og så en smule stødt nellike og allehånde, for det passer altid godt til syltede rødbeder.

Og nu, opskrift:

Reven rødbedechutney på leverpostej

Rødbedechutney

Mængde: ca. 1/2 liter

Ingredienser:
500 gram rødbeder, skrællet vægt
150 gram sukker (brug evt. halv brun farin)
100 gram syrligt æble (f.eks Cox Orange eller Ingrid Marie)
100 gram fintsnittet skalotteløg
2,5 dl rødvinseddike eller æbleeddike
1 tsk groft salt
3 laurbærblade
1/4 tsk stødt allehånde
1/4 tsk stødt nellike
2 tsk friskreven ingefær eller peberrod

Start med at skrælle rødbederne. Det sviner, men det sviner i julefarven, så det er helt i orden. Brug evt. handsker. Der er lidt spild afhængig af størrelse og så videre, så for at få 500 gram skrællet vægt, skal du starte med omtrent 650 gram urensede rødbeder.

Riv rødbederne på den grove side af rivejernet. Har du en foodprocessor med riveskive, så er det lynhurtigt lige at fræse rødbederne på den. Skræl æblet og riv det groft. Pil skalotteløget og snit det i fine tern.

Kom rødbeder, æble, løg og krydderier – pånær ingefær/peberrød – i en mellemstor kasserolle. Gryden må ikke være mere end halv fuld. Hæld sukker og eddike over. Rør godt rundt, læg låg på og bring grydens indhold i kog. Skru ned til en simren og lad det hele boble et kvarters tid. Fjern så låget, tilsæt salt, rør rundt og lad simre – uden låg! – ved svag varme ca 45 minutter. Laver du en større portion, kan det godt tage længere tid.

Imens skrælles ingefæren og rives på den fine side af et skarpt rivejern. Du skal bruge 2 tsk friskreven ingefær, og det svarer nogenlunde til at du starter med et tommelfingerstort stykke. Måske mere, hvis ingefæren er lidt tør. Dæk til og sæt til side. Bruger du peberrod, får det samme behandling.

Chutneyen er færdig, når den er tyk og blank og væden er kogt så meget ind, at der kun ligger en smule i bunden. Der må ikke stå synlig væde om rødbederne. Tag så gryden af varmen og smag på sagerne. Tilsæt evt. mere salt, hvis den mangler. Rør til sidst den revne ingefær/peberrod i, og fyld straks chutneyen på varme, skoldede glas. Luk dem til og lad det hele stå og trække natten over.

Nu er den klar til at spise, men vil fortsætte med at stå og udvikle smag de kommende dage. Opbevar de gode sager på køl og server dem til alle slags salt julemad, der indeholder svin eller and eller frølår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.