Pundkage med citron og birkes

Pundkage med citron og birkes

Foråret er lige om hjørnet, ikke at det er til at se på vejret. Jeg er ellers meget klar til årets rabarbersæson. Ventetiden har jeg brugt på at bage lidt kunstigt forår i form af en pundkage med birkes og citron, pladret ind i syrlig citronglasur. En af mine absolutte favoritkager. Den er nem at bage, nem at spise, og så kan den fryses – med glasur og det hele. Det er altid dejligt med kage i fryseren.

Birkes giver lidt smag og knas og får kagen til at se pæn ud. De er ikke specielt fremtrædende, men kan man ikke udstå de små fiduser, så kan de udelades helt. Så er det bare en citronpundkage, og det skal man ikke kimse af.

Teknisk set kan man også udelade citronerne. Så er det kuns en pundkage. Og man kan udelade både mel og smør og sukker og æg og bare købe en pose matador mix i stedet. Men det virker ærlig talt en kende fesent. Bag hellere kagen i stedet.

Og nu, opskrift:

Pundkage med citron og birkes

Mængde: En 20×25 cm bradepande eller 25 cm springform
Bagetid: 180 grader i ca. 30 minutter

Ingredienser:
200 gram blødt smør
200 gram sukker
3 æg str M, stuetemperatur
200 gram hvedemel
1,5 tsk bagepulver
Reven skal af 2 citroner
1-2 spsk blå birkes (efter smag)
1/8 tsk fint salt

Glasur:
2 spsk citronsaft
150-175 gram flormelis

Start med at tænde ovnen på 180 grader almindelig varme. Smør bageformen og læg bagepapir i bunden. Sæt til side.

Plop smør, sukker, vaniljesukker og citronskal i en røreskål og pisk det godt og grundigt – med en håndmixer eller i røremaskine – til det er lyst i farve og luftigt i konsistensen. Nærmest som meget tyk, cremegul flødeskum. Det kan godt betale sig at bruge et par minutter på at tæve ingredienserne grundigt igennem. Når smørret piskes helt lyst, luftigt og cremet, bliver kagen mere luftig og hæver bedre. Det er nok værd at tage med, selvom jeg må erkende at jeg godt kan være lidt doven på det punkt, hvis jeg bruger en håndholdt elmikser. I røremaskinen går det lidt mere af sig selv.

Tilsæt så æggene, ét ad gangen. Pisk grundigt efter hvert æg. Dejen kan godt lide at skille lidt når sidste æg kommer i, uanset hvor meget alting har stuetemperatur. Det betyder ikke noget, den samler sig når melet kommer i.

Sigt mel og bagepulver sammen med saltet. Rør i dejen á tre omgange. Birkesfrøene tilsættes med sidste hold mel. Dejen må ikke piskes, når melet tilsættes, men jeg synes stadig det er nemmest at røre melet i med et stort piskeris. Ellers er en stor, flad grydeske udemærket. Dejen er ret tyk, sådan skal den være.

Så snart melet er opsuget og dejen er ensartet, skrabes den op i den klargjorte bageform og bredes ud i et nogenlunde jævnt lag. Bag så kagen midt i ovnen ved 180 grader alm. varme til den er gylden og hævet. Den skal føles fast, men stadig give let efter, hvis du trykker på midten med en finger. Du kan også stikke en pind i kagen og se om der er rå dej på. Det er vigtigt at holde øje, thi pundkage kan blive temmelig tør, hvis den bages for længe. Jeg er stor fan af at teste med et indstikstermometer – kagen er færdig når termometeret viser 98 grader.

Den færdigbagte kage tages ud af ovnen og sættes til afkøling på en rist. Når kagen er kølet så meget af, at du ikke branker fingrene på den – men den stadig er varm – er den klar til at blive glaseret. Citronsaft og flormelis røres til en tyktflydende glasur, der smøres på den varme kage. Det giver en sprød overflade på glasuren, når man glaserer mens kagen er varm, og det er altid så dejligt. Har du udeladt birkes i kagen, kan du drysse kokosmel på, inden glasuren tørrer.

Kagen kan spises så snart den er kølet af. Ja, og også mens den er lun. Den smager bedst samme dag, men er også god dagen efter.

Skal den fryses ned, bør det gøres så snart den er kold og glasuren er tør. Skær den eventuelt i portionsstykker og sæt dem på bagepapir i fryseren. Lad dem stå i fryseren en times tid til de er frosne. Nu kan du pakke stykkerne i en bøtte eller frysepose og så er det nemt lige at hive et enkelt stykke kage op til aftenkaffen. Det tør hurtigt op på køkkenbordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.