Kaffefudge

Kaffefudge

Sig nærmer julen, og det er tydeligt at se her og der og alle vegne. Ikke mindst i butikkerne, hvor alt får byttemærke på, hvad enten man vil det eller ej. I forgårs valgte min elkedel at stå af, hvilket jeg synes er en kende røvhulsagtigt lige her op til jul. I stedet for at købe en ny på nettet og stå i meget lang kø på posthuset, valgte jeg at gå ned i byen og stå i meget lang kø i en butik. Før jeg vidste af det var min nye elkedel hurtigt og effektivt pakket ind til den yndigste julegave, og nu ved jeg ikke helt om jeg overhovedet må åbne den før juleaften. Jeg har skrevet “Til Sif fra Sif” på gavekortet, så må vi se hvad det bliver til.

Et andet sikkert tegn på at juleaften er lige om hjørnet, er at sødmælk og fløde er super billigt. Hvilket betyder at det er tid til at lave fudge. Hvis man altså kan lide den slags. Frostvejr er perfekt til sukkerkogning, så der er optimale betingelser lige nu.

Dagens opskrift er på kaffefudge. Egentlig havde jeg kaldt den koffeinfudge, men det lyder lidt for meget som noget, der er ulovligt at fremstille. Den er lidt mindre fed end min klassiske opskrift på fudge, thi jeg syntes det blev lidt for meget med kaffesmag og den fulde flødemængde, så at sige. Men ellers er fremgangsmåden den samme.

At koge fudge er en af de ting, der godt kan være lidt bøvlede, men det bliver nemmere, jo oftere man gør det. Læs den detaljerede fremgangsmåde med billeder i mit blogindlæg fra forrige år – opskriften nedenunder er lidt mere overfladisk – og vær omhyggelig med temperaturerne, så skal det nok lykkes.

Og nu, opskrift:

Fudge på fad

Kaffefudge

Mængde: ca 25 stykker

Ingredienser:
400 gram sukker
250 gram piskefløde
1 dl sødmælk
50 gram smør
20 gram glucose
1/4 tsk fint salt
2 spsk instant kaffepulver

Smør en lille firkantet form på ca. 18X18 cm og læg en strimmel bagepapir i. Sæt den til side.

Bland alle ingredienser i en gryde med høje sider. Jeg vil anbefale en 3,5 liters gryde for at undgå at den koger over. Det kan godt boble noget op i starten.

Varm grydens indhold op under konstant omrøring. Når det begynder at koge kraftigt, stoppes omrøringen. Et sukkertermometer stikkes i gryden (det må ikke røre grydens bund) og der skrues ned på middel varme. Lad sukkermassen koge langsomt, uden omrøring, til den når 114 grader. Det tager en 15-20 minutter.

Fjern så gryden fra varmen og lad den stå uberørt til sukkermassen er kølet af til 80 grader. Skrab så massen over i en skål, der står på et viskestykke (så den ikke skøjter rundt på bordet).

Snup en flad grydeske og begynd at røre i sukkermassen. Rør rundt og rundt og rundt til massen begynder at tykne og kun flyder langsomt sammen når grydeskeen trækkes igennem. Du vil også kunne mærke at den begynder at stivne i siderne og bunden, når du skraber med grydeskeen. Skrab så massen op i den klargjorte form, bred den ud så godt som du nu kan, og lad den køle helt af. Dæk den dernæst til og lad den stå og krystallisere færdig natten over.

Næste dag er det tid til at skære. Om du vil skære kanterne af eller ej, er en smagssag, men de er glimrende som smagsprøver. Brug en stor, skarp kniv til først at skære fudgen i ca 2 cm tykke baner. Tør kniven af efter hvert snit. Skær hver bane ud i kvadratiske stykker. Lad dem luftørre lidt, så de ikke klistrer på snitfladerne. Nu kan hvert stykke lægges i en lille papirform eller bare lægges i en bøtte som de er.

Fudge opbevares indpakket ved stuetemperatur og spises inden to uger.

Afskårne snack-kanter

Og husk at alle de fraskårne kanter tilhører kokken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.