Chokoladekringle

Chokoladekringle med hasselnødder

I dag var en god dag, thi jeg fik kringle til morgenmad. Samtidig modtog jeg nyhedsbrev fra Bilka, hvori de kunne informere mig om, at julen nærmer sig, og det var så sandeligen både en stor overraskelse og en glædelig nyhed. Det forklarer hvorfor der bliver spillet så megen Last Christmas, når jeg er ude og handle. Og hvorfor smørret pludselig er så billigt.

Sidstnævnte er især praktisk, hvis man har planer om at bage dagens kringle. Den indeholder næsten 300 gram smør, fordelt på dej og fyld, og det kan godt gøre ondt hvis man ikke lige har været i Rema og plyndre hylderne. Et dejligt chokoladefyld kan man også finde, altså i kringlen, ikke i Rema. Der vanker chokolade og fløde og smør og ristede hasselnødder.

Dejen er rimelig nem, den skal ikke æltes, men blot bankes sammen med en grydeske. Den er lidt klistret, især hvis den er varm, så jeg anbefaler at man lader den hæve i køleskabet. Det tager kun en times tid hvis dejen er lun, når den sættes ind, og gør den markant nemmere at arbejde med.

Opskriften kan selvfølgelig halveres, hvis man synes at man kun har plads til én kringle i tilværelsen på nuværende tidspunkt.

Og nu, opskrift:

Skiveskåren chokoladekringle

Chokoladekringle

Mængde: 2 stk
Bagetid: v 200 grader

Dej:
2 dl lun mælk
1 tsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
50 gram gær
50 gram sukker
200 gram meget blødt smør
2 æg str M
ca. 500 g hvedemel
1 tsk groft salt

Fyld:
150 gram hakket, mørk chokolade, 55-60%
75 ml piskefløde
75 gram smør
50 gram flormelis
3 spsk kakaopulver
Et nip fint salt
ca. 50 gram ristede, finthakkede hasselnødder

Desuden:
Æg til pensling
25 gram ristede, finthakkede hasselnødder til drys

Ristede hasselnødder: Tænd ovnen på 160 grader og bred 100 gram hasselnødder ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist dem midt i ovnen i ca 15 minutter til de dufter dejligt og hinderne begynder at krølle af. Tag dem ud og brug bagepapiret til forsigtigt at hælde de varme hasselnødder op i en rent viskestykke. Fold viskestykket sammen, så hasselnødderne ligger i en lille “pose” og giv så posen en ordentlig æltetur. Kort fortalt gælder det om at gnubbe hasselnødderne mod hinanden inden i viskestykket, til de har smidt den brune hinde. Det sviner vildt meget. Og så er de klar til at blive hakket sådan rimelig fint – men ikke helt til mel. Du kan bruge en minihakker eller en stor kniv.

Fyld: Put smør og fløde i en lille gryde og varm det forsigtigt op til det begynder at dampe og smørret er halvsmeltet. Tag gryden af varmen, hæld chokoladen i og rør rundt til både smør og chokolade er smeltet helt og du har en ensartet masse. Tilsæt kakaopulver, flormelis og salt og rør til en glat, ensartet masse. Skrab fyldet op i en lille skål, og lad det stivne ved stuetemperatur til det er smørbart og ikke flydende overhovedet. Det tager en times tid til halvanden.

Dej: Og så kan du endelig lave dejen. Varm mælken med kardemommen i en lille gryde til den er fingerlun. Tilsæt halvdelen af sukkeret og opløs gæren heri. Lad det stå og hygge sig en ti minutters tid til gæren begynder at danne skum og bevise at den er i live. Tilsæt æggene, resten af sukkeret, vaniljesukkeret, saltet og smørret i store klumper. Rør godt rundt. Hæld halvdelen af melet i, og rør endnu mere rundt til dejen begynder at samle sig.

Og så skal resten af melet arbejdes ind i dejen et par håndfulde ad gangen. Slå dejen godt sammen med bagsiden af en grydeske til den bliver pæn og blank. Den skal være fast – må ikke flyde ud overhovedet – og ensartet at se på, men stadig for blød og klistret til at håndtere med fingrene. Hvis dejen stadig er semi-flydende efter 500 gram mel, så er der nok kommet for meget væske i. Måske var æggene større end du troede. Det fikses heldigvis nemt med lidt ekstra mel, en håndfuld ad gangen. Dæk så skålen godt til og sæt dejen i køleskabet en time til halvdelen til den er hævet til dobbelt størrelse.

(Har du ikke plads i køleskabet, så lad dejen hæve på køkkenbordet en 30-45 minutter til dobbelt størrelse. Er dejen stadig varm, kan den godt være meget porøs og træls at arbejde med. Den bliver mere medgørlig hvis du smider en håndfuld mel eller to på køkkenbordet, plopper dejen ud herpå og så lige ælter den kort igennem til den samler sig og bliver smidig. Lad den hvile 10 minutter, så den atter bliver nem at rulle ud.)

Køleskab eller ej, nu er det tid til at rulle noget kringle. Del dejen i to lige store stykker. Snup det ene stykke, drys lidt mel på bordet og rul dejen ud til en rektangel, der er ca 1/2 cm tyk. Længden skal passe med at den kan ligge på en almindelig bageplade på langs. Smør halvdelen af chokoladefyldet ud på den midterste tredjedel af dejen og drys med ca 25 gram af de hakkede hasselnødder.

Nu kan du ganske enkelt start med at folde den ene side ind over fyldet og dernæst den anden og så knibe enderne godt sammen. Det er så afgjort nemmest.

Du kan også flette kringlen, ved at skære strimler i siderne og flette dem ind over fyldet. Først foldes enden ind over og så en strimmel fra venstre, så højre, så venstre, så højre, og vupti har vi fået ny regering.

Flyt forsigtigt kringlen over på en bageplade beklædt med bagepapir (eller form kringlen direkte på bagepladen) og giv den et blidt tryk med håndfladen over det hele, så den bliver ensartet i højden og lidt fladere og fyldet fordeler sig jævnt.

Gentag med det andet dejstykke. Dæk kringlerne til og lad dem hæve et lunt sted ca 20 minutter mens ovnen varmer op til 200 grader alm. varme.

Lige inden kringlerne bages, pensles de med sammenpisket æg og drysses med resten af de hakkede hasselnødder – eller med perlesukker, hvis man hellere vil det. Eller ingenting. Hvis kringlen er flettet, behøver den strengt taget ikke mere pynt, men æggepensling må den have.

Bag kringlerne midt i ovnen i ca 20 minutter til de er brune og alting dufter vidunderligt. Lad dem køle af på en bagerist og spis samme dag eller frys ned – evt. i portionsstykker – til juledagene. Kringlen skal bare tø op på køkkenbordet, måske lunes kort i ovnen, hvis den alligevel er tændt. Og så er der jul og glade dage, præcis som Bilka har forudsagt det.

***
Dette indlæg blev skriblet til tonerne af Grava – Bender. Nærmest samme stil som Bing Crosby, hvis jeg selv skal sige det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.