Linzer Augen – fancy små syltetøjskager

Linzer Augen

Godmorgen og velkommen til Julekalender nummer Syv-Hundrede-og-Sytten. Eller hvor langt vi nu er nået. Jeg flyttede tilbage til Århus for to måneder siden og kan stadig ikke finde halvdelen af mit køkken. Kagerullen er dog heldigvis for stor til nogensinde for alvor at blive væk, og derfor lægger vi hårdt ud med en udrullet julesmåkage. Vi skal nemlig bage Linzer Augen, også kaldet Linzer Kekse eller Spitzbuben. Det er en lille udgave af en stor tærte, Linzer Torte, hvilket vel teknisk set gør den til en tartelet.

Linzer Torte er en berømt tærte fra Linz i Østrig, der kan spore sin historie i alt fald tilbage til midten af 1600-tallet. Den består af en mørdejsbund tilsat hasselnødder, der smøres med ribsmarmelade eller -gelé og dækkes med et mørdejsgitter, hvorefter det hele bages i ovnen for ekstra god smag af færdigbagt mørdej.

Linzer Augen er mere eller mindre samme koncept. Det er to mørdejssmåkager, med mandler eller hasselnødder og en smule kanel, lagt sammen om et syrligt marmeladefyld (efter bagningen). Som regel bruges der ribsgelé eller abrikosmarmelade. Hindbærmarmelade er dog heller ikke uhørt. Den øverste småkage har et eller flere huller stukket ud, og drysses med flormelis straks efter bagningen. Når kagerne er lagt sammen kan man se marmeladen under den kridhvide flormelis og tænke at det var da alligevel det mest yndige og juleagtige man længe havde beskuet.

Skal det være helt traditionelt, udstikker man tre små “øjne,” men det er også meget populært at udstikke en stjerne, et hjerte eller bare en cirkel i midten af den øverste småkage.

Linzer Augen er en klassisk julesmåkage, og derfor fuldt lovlig at bage i december. De minder meget om hindbærsnitter, men er ikke specielt søde. Det kan dog afhjælpes ved at være ekstra hidsig med flormelisdynen. Dejen kan holde sig et par dage på køl, hvilket er smart hvis man bliver akut doven så snart den er æltet sammen. Tag den ud en 20 mins tid før brug, så den ikke er stenhård. Det er ikke en småkage, der er egnet til at ligge længe i en kagedåse. Syltetøjet gør dem bløde og trælse. Vent med at lægge dem sammen til et par timer før servering. Resterne kan dog sagtens spises dagen efter.

Man kan udelade mandlerne, hvis man ikke syntes om dem eller ikke har nogen eller bare ikke gider flere fucking mandler i december. De kan også skiftes ud med malede hasselnødder for ekstra autentisk smag. Hindbærmarmeladen kan udskiftes med ribsgelé eller abrikosmarmelade.

Og nu, opskrift:

Linzer… Sterne?

Linzer Augen

Mængde: ca. 25 stk
Bagetid: 7-8 min v. 190 grader alm varme

Ingredienser:
150 g mel
100 g koldt smør
50 g flormelis
50 g fintmalede mandler/mandelmel
1 æggeblomme

ca 1 dl flormelis til drys
ca 1 dl hindbærmarmelade

Til denne opskrift skal du bruge to udstikkere: en rund på ca 5 cm i diameter og så en lille en til at udstikke hullet/hullerne i midten. Jeg brugte en stor, rund sprøjtetylle med en åbning på 5 mm, til de tre små huller. Har du ikke en sådan, kan du bruge en hvilken som helst anden lille udstikker på 1-2 cm i diameter og bare udstikke et enkelt hul. Små hjerter, cirkler eller stjerner er populære.

Dejen laves som en klassisk mørdej. Sigt mel og flormelis sammen i en skål. Blamd mandelmelet i. Skær smørret i mindre stykker og gnid det godt ud i melet. Saml dejen med æggeblommen og ælt den hurtigt sammen. Den skal kun lige æltes til den er ensartet.

Del dejen i to lige store kugler og tryk dem flade. Pak dem godt ind og læg på køl en times tid eller to. Dejen kan sagtens ligge til næste dag (eller næste dag igen). I så fald tages den ud af køleskabet ca 20 min før den skal bruges, så den ikke er stenhård.

Når det er tid til at bage, er det praktisk at starte med at tænde ovnen på 190 grader. En varm ovn giver alt andet lige bedre småkager. Snup også to bageplader og læg bagepapir på dem.

Tag så den ene dejklump ud af køleskabet og giv den et par hurtige æltetag så den bliver til at arbejde med. Drys lidt mel på køkkenbordet og rul ud til ca 3 mm tykkelse. Snup så en udstikker på ca 5 cm i diameter og stik ca 25 dejcirkler ud. Læg dem på den ene bageplade og bag dem gyldne midt i ovnen. Det tager ca 7 minutter. Hold øje med dem, det går pludselig hurtigt. Lad dem køle af på en bagerist mens du bager de øverste kager.

Den anden dejklump får samme behandling, stikkes ud til ca 25 dejcirkler og lægges på den anden bageplade. Snup så den lille udstikker og giv dem alle sammen et hul i midten. Enten 3 små “øjne” (se øverste billede) eller et enkelt hul i midten, så det bliver en krans. De bages straks midt i ovnen i 6-7 minutter til de er gyldne. Når de er taget ud af ovnen, får de lov at dampe af et enkelt minuts tid før der sigtes et tykt lag flormelis over. Det er vigtigt at det bliver gjort mens de er varme, så bliver det siddende på kagerne. Lad dem køle helt af på pladen.

Og så er der kun tilbage at lægge dem sammen! Hver bund får en halv teskefuld marmelade, og toppen lægges forsigtigt på. Kagerne spises inden for et par timer, så er de bedst. De kan dog godt holde sig et par dage, de bliver bare enormt bløde af at stå.

***
Dette indlæg blev skriblet til tonerne af Five Finger Death Punch – No One Gets Left Behind. I sandhed god julemusik at synge med på.

7 thoughts on “Linzer Augen – fancy små syltetøjskager

  1. Længe ventet med nyt – ikke at rundstykkerne ikke kunne bruges, de er også fortrinlige. Tak for skønne opskrifter og ditto historie! Hilsener Anette

  2. Yay, hurra for endnu en julekalender 🥰 Det var en dejlig overraskelse. Og velkommen tilbage til Aarhus 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.