Buckeyes (peanutbutter konfekt)

Buckeyes

Så er julemåneden ligesom skudt ordentligt i gang, med snestorme og dertilhørende vitser om DSB og sne på skinnerne. Perfekt vejr til at bruge noget af det der peanutbutter, der står bagest i køleskab og vansmægter inde bag sojasaucen og ketchupflasken, der vistnok er for gammel. Peanutbutter er nemlig hovedingrediensen i et stykke julekonfekt, der er virkelig nemt og hurtigt at lave, hvis man altså lige ser bort fra at det skal dyppes i chokolade. Nemlig buckeyes!

Buckeyes opstod efter sigende som et mislykket julekonfekt-eksperiment i 80’ernes USA. Om det er sandt, har jeg ikke kunne finde ud af, men sikkert er det, at den liden konfektkugle ikke har nogen synderligt lang historie bag sig. Det bliver den dog ikke dårligere af.

De minder en del om peanut butter cups, bare bedre. Det er en blanding af peanutbutter, smør, flormelis, vanilje og salt, trillet til kugler og dyppet i mørk chokolade. Det er næsten så nemt som det kan blive, især hvis man allerede er i optimal trilleform efter at have trillet pebernødder og havregrynskugler.

Hvad chokoladen angår, så skal den ikke være for mørk. En 55-60% er passende, og det er heldigvis nemt at finde ved juletid, hvor overtrækschokoladerne fylder en del mere på hylderne. Som sædvanlig vil jeg anbefale at man investerer i frysetørret kakaosmør, der gør det absurd nemt at lave en ægte temperering uden alt for meget gætværk. Man skal dog stadig bruge et termometer. Frysetørret kakaosmør – mycryo – kan købes i Føtex og på internettet. Jeg bruger det stort set altid, når jeg skal temperere små portioner. Klik her for at læse hvordan.

(og ellers kan du give chokoladen fingeren og bruge de der vekao-overtræksknapper… det er meget amerikansk-autentisk)

Og nu, opskrift:

Kastanjer? Næsten! Buckeye-træet – hvis nød konfekten er opkaldt efter – er i familie med kastanjen

Buckeyes

Mængde: ca. 20 stk

Ingredienser:
100 gram smooth peanutbutter
100 gram flormelis
1/2 tsk vaniljesukker
30 gram blødt smør
1/8 tsk fint salt

150 gram mørk chokolade til overtræk

Peanutbutter kommes i en skål og røres godt blød og ensartet. Smør, salt og vanilje røres i. Det skal ikke piskes. Rør så flormelis i og ælt det hele til en glat, ensartet masse. Er det meget blødt, så rør lidt mere flormelis i.

Saml massen til en kugle, del kuglen i to og del så hvert stykke i 10 mindre. Tril alle stykkerne til kugler og sæt dem på køl – tildækket – en times tid.

Brug en tandstikker til at dyppe hver kugle i tempereret mørk chokolade. Kuglen skal ikke dækkes helt, toppen med tandstikkeren skal være fri, så den ligner en lille kastanje.

Lad de chokoladeovertrukne kugler stå og hærde en times tid på bagepapir og så er de klar til at blive spist. De kan holde to dage ved stuetemperatur, og ellers må de en tur i køleskabet, hvor de kan holde sig en 4-5 dage.

***
Dette indlæg blev skriblet til tonerne af Mors Subita – Coming Home, mens den nye coronavariant langsomt skubber håbet om at komme til koncert på finsk jord et stykke ud i fremtiden. Perkele! Men det kan vel ikke vare evigt.

2 thoughts on “Buckeyes (peanutbutter konfekt)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.