Hindbærroulade

Hindbærroulade

I dag bliver jeg fyrre år gammel. Det er en dag, jeg har set frem til længe, for jeg tænker at når man er 40, så er man vel teknisk set voksen, hvad enten det føles sådan eller ej.

Min 40-års plan var at tage til Toronto (dog ikke lige i januar…) og se noget Maple Leafs – med danske Frederik Andersen mellem målstolperne – og besøge Hockey Hall of Fame. Måske rejse videre og se lidt mere Canada, nu jeg alligevel var derovre. Det siger sig selv at jeg har måttet skyde adskillige hvide pinde efter den plan. Men når Gud brænder et hus ned, så graver han en stormkælder, som det gamle ordsprog siger. Takket være pandemien, var jeg for en gangs skyld hjemme i Danmark på min fødselsdag, hvilket gav mig mulighed for at holde verdens mindste familiefødselsdag. Det var ganske rart, for jeg har ikke set en levende sjæl siden starten af december. Selv jeg, der er så introvert at jeg teknisk set er hermit, trænger til et mere aktivt socialliv end det. Jeg bagte dejlig lagkage og så lavede mor oksemørbrad og så proppede vi det hele i et par familiemedlemmer. Ikke at de protesterede. En hindbærroulade blev det også til, og den blev særligt vellykket, syntes jeg.

I det hele taget er der bare ikke noget som en god, hjemmebagt hindbærroulade. Det har været en af mine favoritter siden jeg var barn. Man bager en let og luftigt pisket bund, smører den med hindbærmarmelade, ruller den sammen og så er den sådan set færdig. Skal det være ekstra godt, så koger man sin egen hindbærmarmelade. Andre syrlige marmelader fungerer også rigtig godt. Solbær er for eksempel altid dejligt, og rabarber. Derudover kan man selvfølgelig også bruge rouladebunden til andre former for fyld, såsom smørcreme og mousse, hvis man står og tænker at det kunne være sjovt.

Og nu opskrift:

Mere hindbærroulade

Hindbærroulade

Mængde: 1 roulade
Bagetid: ca 8 minutter ved 200 grader

Bund:
4 æg
140 gram sukker
140 gram hvedemel
1 tsk vaniljesukker

Start med at tænde ovnen på 240 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir.

Sigt melet ned i en lille skål. Pisk så æg, vanilje og sukker sammen til en tyk, lys og luftig æggesnaps. Det tager nogle minutter. Det skal være meget tykt og meget luftigt, nærmest som en mousse.

Vend så forsigtigt melet i æggesnapsen ad 3 omgange. Jeg kan godt lide at bruge et stort piskeris til at vende de to første hold mel i, det forhindrer klumper. Til sidste hold mel bruger jeg så en dejskraber, så der ikke ligger noget i bunden og gemmer sig.

Bred dejen ud på bagepladen i et rimeligt tykt lag. Der er dej nok til en bund på cirka 30×35 cm. Sæt bagepladen i ovnen på midterste rille og skru straks ned på 200 grader. Bag bunden i 8-10 minutter, til den er let gylden over det hele.

Imens bunden bager, tager du et nyt stykke bagepapir på størrelse med bagepladen og lægger det på køkkenbordet. Drys det ganske let med sukker.

Tag så bunden ud af ovnen. Tag fat i hjørnerne af bagepapiret og flip den over på det sukkerdryssede papir, så bagsiden med bagepapiret vender op. Træk forsigtigt bagepapiret af den varme bund og smør straks med hindbærmarmeladen. Du bestemmer selv hvor smattet rouladen skal være. Jeg kan ikke lide at marmeladen ligger i søer ovenpå bunden, så jeg breder et forholdsvis tyndt lag på.

Rul straks rouladen sammen og rul den ind i bagepapiret. Lad den ligge til den er kølet helt af. Pak den så ind og lad den trække nogle timer før den spises. Den smager godt med en klat letpisket flødeskum, men er også dejlig bare som den er. Den kan holde sig et par dage.

Hindbærmarmelade:
225 gram hindbær fra frost
200 gram sukker
1/2 stang vanilje, flækket på langs

Hindbærrene tøes op og puttes i en lille gryde sammen med sukkeret og vaniljestang. Bring i kog under omrøring. Skru så ned til middel varme og lad det koge lystigt i fem minutter, eller til det begynder at falde langsomt af skeen. Rør rundt af og til, så det ikke sætter sig i bunden.

Hæld marmeladen op i en skål og lad den køle af til stuetemperatur. Så er den klar.

***
Dette indlæg blev skriblet til tonerne af Omnium Gatherum – New Dynamic. Fordi intet siger fødselsdag som lidt finsk metal.

8 thoughts on “Hindbærroulade

 1. Forsinket tillykke. Håber du havde en god dag. Tak for både denne og alle dine andre opskrifter og gode beskrivelser. Har gennem mange år nydt godt af din blog, både denne og de lidt ældre. Bager hvert år til jul Sifs godeste vaniljekranse, da jeg synes, de er bedst, og nu er en del af mine juletraditioner. Så mange tak for dit kæmpestore arbejde, det er så dejligt.

  • Tusind tak, Anette – også for de pæne ord. Det varmer mit julehjerte at vaniljekransene er flyttet ind i dine juletraditioner. Kan man bede om mere, som opskrifts-skribler? Det tror jeg ikke.

 2. Tillykke.
  Jeg rundede samme tal i august. Jeg havde forestillet mig selv i dumo i Milano den dag, men jeg vil ikke bytte for den dag jeg fik, div steder ligger der nok også i 22, i 21 er jeg ikke helt sikker.

  • Tak! Dumo i Milano lyder nu heller ikke helt tosset. Godt du havde en god dag, og du har ret. Alle de der gamle, gamle byer forsvinder næppe lige foreløbig. Jeg satser i alt fald på at pyramiderne lige bliver liggende et par år endnu, så jeg kan komme ned og se dem.

 3. Temmelig forsinket tillykke med den store dag!

  Jeg kommer i tanke om din blog et par gange om året og går sin ind og binge-læser. Der er tydeligvis gået næsten et pr siden sidst!

  Jeg nyder dine skriverier meget og har været med siden de mere anarkistiske tider! Jeg savner dine rejseindslag, men det er jo tiderne! Og så var det nu så imponerende med dine evner udi royal icing!

  Må jeg spørge om du er faguddannet konditor eller lignende?

  Endnu engang tilykke med de næsten 41!
  Tak fordi vi må læse med!

  Mvh Janne

  • Hej Janne – tak for tidlig lykønskning! Jeg savner også rejseindslagene. Gu ved om jeg overhovedet kan huske hvordan man gør, når verden åbner for alvor. Noget med en kuffert, tror jeg? Sjovt at høre at du har læst med så længe! Anarkisten er alligevel nogle år siden. Det var i sandhed tider. Håber du føler dig underholdt i årene fremover også :-)

   Jeg er desværre ikke konditor eller noget, bare stædig, og så er kager og kagepyntning jo en af de ting, det er altid er morsomt at øve sig rigtig meget på.

   Mvh Sif

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.