Tema: Varme drikke – Mokka Med Hvid Chokolade

Mokka med hvid chokolade.

I dag er det præcis én dag siden at der var præcis to måneder til juleaften. Jeg er svært tilfreds, for nu begynder den bedste tid på året. Udenfor hersker mørke og kulde – indendøre hersker sofatæpper og snacks. Hvert efterår graver jeg mig ned i sofaen og læser alle Laura-bøgerne fra ende til anden og har tåbelige romantiske forestillinger om et Simpelt Og Hyggeligt Liv På Prærien uden WiFi og pencillin. I drømme kan de lyserøde briller råde frit og ignorere det faktum at jeg sikkert ville dø af sult det første år med selvforsyning. På sofaen er den største fare at jeg løber tør for kiks.

Til boglæsning og lignende vinter”aktiviteter” hører sig naturligvis varme drikke. Jeg er, fra naturens side, inkarneret drikker af the (med H) i spandevis, og da jeg blev voksen fulgte kaffen med. Men det er ikke blot the og kaffe, man kan fylde i krusene. Jeg har gravet dybt i historiebøgerne fra den tidligste middelalder til den moderneste nutidsalder for at finde ting, jeg kan fylde i mine eftermiddagspauser. Der er nok at tage fat på, lige fra romerrigets varme vin, over 1800-tallets tendenser til at hælde sprut i alle væsker og kalde det “punch” og til den moderne mani med at putte græskar i en cafe latte. Åh pumpkin spice latte, du er varm og krydret og markant billigere i Berlin end i København, damnit.

Og det er da også i nutidsalderens kaffekultur at vi starter med en omgang hvid mokka. Espresso med hvid chokolade og varm mælk. Jeg er stor fan.
Det er min hjemmebryggede version af en drik (white chocolate mocha) jeg i en periode altid slæbte med fra den Starbucks, der ligger i ankomsthallen i Københavns Lufthavn. Der er intet, der mildner den lettere misfornøjede lige-kommet-hjem-fra-spændende-rejse-sindstilstand som at søbe sødet kaffedrik i toget. Og så er de altid så søde i den Starbucks. Ikke som den i Bruxelles Lufthavn hvor de, i modsætning til resten af Bruxelles, tilsyneladende endnu ikke har opfundet kundeservicen.

Til hjemmelavet hvid mokka skal man bruge hvid chokolade. Først skal man dog lige vende pakken og tjekke om det nu også er hvid chokolade man har fået fat i. Ægte hvid chokolade består af sukker, kakaosmør, mælkepulver, emulgator og evt. en sjat vanilje. Der må ikke være andre vegetabilske fedtstoffer end kakaosmør tilstede. Hvis der står “chokolade” på pakken er man som regel i gode hænder. Hvis der til gengæld bare står “overtræk” eller “overtræksknapper”, så har vi at gøre med det, der på godt tysk kaldes “fedtglasur”. Det skal man styre udenom. Ud over at være underlødigt i smagen, så er “mokka med hvid overtræksknap” ikke synderligt velegnet til Instagramberømmelse, medmindre man er sådan en, der selvironisk knipser citronmåner og pulverkaffe, hashtag reallife hashtag nettopåfalster.

Man kan bruge præcis den hvide chokolade man lyster, blot man selv kan lide den. Valrhona Ivoire altid et solidt, omend dyrt valg, når det gælder chokolade. Den koster lige over 300 kr kiloet medmindre man har mulighed for at indkøbe den i Tyskland til det halve.
Kallebåt (Callebaut, red.) har en hvid chokolade, der kan erhverves til blot 170 kr for et kilo, så det er et godt alternativ.
I supermarkedet kan man finde mindre portioner i pladeform. Lindt og Marabou laver begge hvide chokoladeplader, og Odenses 200-grams blokke er også at finde. Danmark er i sandhed mulighedernes land.

Og nu, opskriften. Den er til én person, for så kan man selv gange op. Eller ned, omend det nok bliver sværere. Jeg ville dog ikke bruge mere end 2-2,5 dl mælk til to skud espresso. I og med at der bruges hvid chokolade istedet for hvid chokoladesirup, er sødmen mindre påtrængende end den købte version. Den angivne mængde af chokolade giver en let sødet og cremet drik – man kan sagtens pøse mere chokolade i, hvis man føler for det. Derudover er en mørk og bitter kaffe er god at bruge her. Den skulle jo gerne kunne trænge lidt igennem.

Hvis du bruger Valrhona, så husk lidt “tilfældigt” placerede chokoladestykker i billedet.

Mokka med Hvid Chokolade
1 krus

15 gram hvid chokolade
1 skud espresso, gerne en mørk, bitter type
1 – 1,5 dl mælk af valgfri fedtprocent

Hak den hvide chokolade rimelig fint og put den i et krus. Hæld espresso over og rør rundt til chokoladen er smeltet. Skum mælken og hæld over. Rør rundt og så er den klar.

Uden Espressomaskine

15 gram hvid chokolade
1 dl varm kaffe
1 dl mælk varmet til ca. 65 grader eller til det begynder at dampe

Har man ikke espressomaskine og mælkeskummer kan man istedet lave den som cafe au lait. Det er lige dele stærk kaffe (brygget som man kan lide det på stempelkande eller hvad man nu har) og varm mælk. Opløs den hvide chokolade i lidt af den varme kaffe, hæld resten af kaffen over og tilsæt varm mælk.
Cafe au lait drikkes gerne af skåle, så det kan man jo gøre selvom man har lavet en bastardversion med chokolade i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *