Bogsnacks fra “gamle” dage: Opvasken, 1946

Ethvert Arbejde har sine Lys- og Skyggesider; men Opvasken har vel for de flestes Vedkommende altid været en Skyggeside helt igennem.-
Hvilken Husmoder eller Husassistent har ikke gennem Aarenes Løb følt en uendelig Lede ved at komme ud til Opvasken i en ækel, lille Køkkenvask af Jern eller Emaille – en væmmelig Opvaskerbalje, hvor Fedtet lejrede sig paa alle Sider for hvert Opvask, og endelig en Opvaskerbakke, hvorfra Vandet silede hen ad Køkkenbordet, ned ad Køkkendøren og ned ad en selv.
Men Tiderne skifter, og med nye Tider kommer nye Fremskridt, og inden for Hjemmets fire Vægge er de sidste Aars største Fremskridt den rustfri Staalvask – den rustfri Opvasker- eller Drivebakke og sidst, men ikke mindst – det rustfri Køkkenbord.

– Julie Mark Poulsen, Borddækningsbog, 1946.

Jeg er personligt også meget, meget glad for min rustfri stålvask, men allerhøjest elsker jeg min rustfri stålopvaskemaskine.

2 thoughts on “Bogsnacks fra “gamle” dage: Opvasken, 1946

  1. Wow. Ækel og væmmelig – det er store ord og følelser over opvasken 🙂

    På min væg hænger et udklip fra en kogebog anno 1931, hvori det understreges hvor vigtigt det er for husmoderen at imødekomme mandens ønsker og tage hensyn til hans smag. “Thi hjemmet har en konkurrent, som konstant forsøger at lokke manden væk fra familien” og som tilmed formår at lokke pengene fra den (stakkels?) mand. Penge som behøves i hjemmet. ”Denne konkurrent er restauranten, som findes overalt og inviterer manden til at slå sig løs og spise godt”.

    Hvilke dramaer datiden husmødre måtte gennemgå!

    /Kristina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *