Dag 2: Hjemmelavet rødkål med jul på

Kål! Den altomfavnende grøntsag. En af de ældste dyrkede grøntsager i Danmark og i verden, sådan helt generelt. Det er ikke uden grund, at køkkenhaven i gamle dage kaldtes for kålgården. I laaaang tid var det hvidkål og især grønkål der blev dyrket. Rødkålen har muligvis allerede været i Danmark omkring år 1400 – der skrives i alt fald om en rød kål – og i år 1700 begynder den at optræde i en forsigtig udgave af den nuværende syltede form. Den blev dog først rigtig almindelig i kålgårdene på landet og i kogebøgerne omkring år 1900.

Kål er en af de der vildt smarte grøntsager, der kan alt muligt, så det er ikke så sært at det har været den vigtigste grøntsag altid. De fleste har vel hørt historien om hvordan sømænd fik skørbug på stribe indtil de lærte at tage surkål med på havet, og grønkål er en af de der kålsorter der kan stå i haven under sin snedyne hele vinteren og stadig kunne spises. Det er smart grøntsag, og billig.

Så derfor er det temmelig ærgerligt at jeg ikke kan lide kål. Jeg har ellers prøvet. Jeg kan godt lide brunkål og julehvidkål i begrænsede mængder, måske en smule cole slaw. Og så den her rødkål. Den er blød og sød og syrlig, lige som jeg kan lide den.

Julerødkål

1 stort rødkål

Snittes fint og svitses i 50 g smør til det er faldet lidt sammen. Brug en STOR gryde. 7 liter.

Tilsæt dernæst:

2,5 dl solbærsaft (ufortyndet 1:4 saft)
2 dl eddike
1 stang kanel
10 kryddernelliker
10 peberkorn
6 laurbærblade

200 gram sukker
1 citron

Put krydderierne i et kaffefilter eller lign, så de er nemme at fiske op. Hæld solbærsaft, eddike og krydderier på kålen. Kog 1-2 timer under låg til kålen er helt mør. Hvis du godt kan lide en sprødere kål, så koges den kun en times tid.
Når kålen er kogt, tages gryden af varmen. Hæld lagen fra og over i en anden gryde. Tilsæt
sukker og kog lagen ind til en tyk sirup (ca 20 min). Siruppen hældes over rødkålen og det hele varmes godt igennem og smages til med salt. Brug citronsaft og sukker til at justere hhv syre og sødme, hvis det er brug for det. Jeg brugte saften af en hel citron.

Det bliver en temmelig stor portion, så frys noget af rødkålen ned og gem den til jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.